Rohlík za 50 haléřů. Konec pekařů v Čechách v režii Kauflandu?

Ve dnech 7. – 9. května se obchodní řetězec Kaufland rozhodl prodávat některé výrobky s vysokou, více než 70% slevou. Toto právo bychom mu rozhodně neupírali, kdyby jedním z těch postižených produktů nebyl tradiční český rohlík. Za cenu 50 haléřů je v marketingové akci rozprodáváno něco, co pro Kaufland, zdá se, nemá žádnou cenu. Rohlík, jeden z nejtradičnějších českých druhů pečiva, se dostal za hranice ceny neekonomické, nenákladové, nemravné. Za tuhle cenu žádný pekař v zemi nedokáže rohlík upéct!

Mnoho let upozorňujeme zákazníky i média, že náklady na výrobu českého pečiva jsou mnohem vyšší, než za jaké je od nás vykupují mezinárodní obchodní řetězce. Kaufland však touto slevovou akcí nejen že dělá ze zákazníků hlupáky, kterým – zdá se – stačí nabídnout tradiční český výrobek za ostudnou cenu. Kaufland navíc touto akcí chce – zdá se – zničit tradiční české pekaře a pekařky, protože „rohlík za padika“ prostě nemůže ekonomicky fungovat. Lidé nemohou získat zboží za zlomek jeho ceny, to platí leda ve snech politických agitátorů, nebo v praxi nekalých obchodníků.

Z lásky k Česku?

Máme si skutečně myslet, že Kaufland se rozhodl zničit českou pekařinu? Proč by to dělal, z lásky k Česku? Nebo proto, že chce připravit půdu pro zahraniční firmy, které nepečou, ale rozpékají? Chce místo tradičního českého chleba či rohlíku prodávat něco, co v bohatších zemích EU lidé nechtějí kupovat? Proč Kaufland říká zákazníkům, že hodnota rohlíku je 50 haléřů, když to není pravda? Protože nechce, aby nakupovali kvalitní české pečivo v dobrých pekařských prodejnách za poctivou cenu? Jen pro zajímavost, v České republice dosud funguje cca 700 pekáren, které zaměstnávají cca 20 000 lidí. Kolik z nich donutí Kaufland zkrachovat, kolik lidí přijde kvůli nekalým obchodním praktikám o místo?

Chce Kaufland skutečně zničit české pekaře?

Na závěr bychom chtěli českým a moravským spotřebitelům navrhnout námět na zamyšlení: opravdu jste ochotni dát za tradiční české pečivo a podporu poctivého českého řemesla jen padesát haléřů? Opravdu chcete jíst rohlík, o kterém víte, že pomohl zničit české pekaře? A co budete jíst pak?

Zdroj: Svazu pekařů a cukrářů v České republice.