Označování potravin: Jak na to?
24. únor 2015
Od 1. ledna 2015 platí pro obchodníky povinnost nového, podrobnějšího označování potravin. Zejména v případě potravin nebalených se nová legislativa podobá malému kvízu. Jak jej vyluštit, to nyní nabízí nová brožura z produkce Ministerstva zemědělství, z jehož dílny pochází i novelizace prováděcí vyhlášky č. 113/2005 Sb. zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích.
V citovaném zákoně se mimo jiné legislativně vymezuje i pojem „česká potravina“.
Aby výrobek mohl být takto nazýván, musí splňovat tři základní kritéria:
- Potravina musí být vyrobena na území ČR
- Výrobce musí mít sídlo v ČR
- Hmotnostní podíl surovin v potravině musí být min. ze 75% českého původu
Ve shodě s Potravinářskou komorou považujeme tuto definici za nedostatečnou, vedoucí k poněkud nesprávným důsledkům.